Седемгодишната Фабиана Костадинова спечели пълен комплект медали от трите дисциплини на

...
Седемгодишната Фабиана Костадинова спечели пълен комплект медали от трите дисциплини на
Коментари Харесай

Шампионката по шах Фабиана Костадинова: Бог ме е дарил с моята способност, Той е велик

Седемгодишната Фабиана Костадинова спечели цялостен комплект медали от трите дисциплини на държавните самостоятелни шампионати по шах – бронз за общоприет шах, сребро - за интензивен и злато за блиц. Фабиана застана на шахматната дъска и против Анатолий Карпов по време на гостуването му в Стара Загора, а в играта реализира реми. През лятото, когато гостува в Болоня при своите дядо и баба, момичето бие всеки италианец, който е решил да играе с нея.

За предаването „ Хоризонт за вас “ Фабиана показа, че татко ѝ я е срещнал с разпоредбите и фигурите в играта, а майка ѝ я е записала при професионален преподавател в старозагорския клуб „ Тракийско конче “. Учител от различен клуб пък я е запалил по надпреварите. Бащата Николай показа: 

Беше на 3 годинки и половина някъде и играехме у дома на дама. Половин година по-късно аз съвсем не можех да ѝ взема игра. Това ми направи усещане. После, по стичане на събитията, брачната половинка ми я записа на шах. Вечер, като се прибирахме, у дома правихме по две-три игри, а тя доста се дразнеше, че губи. При нея е темперамент. Тя не желае да губи. Когато сме играли шах, трябваше да мисля по какъв начин самичък себе си да удрям, с цел да може тя да завоюва, когато учихме още обособените ходове.  Беше на 5 и половина когато я записахме за първи път, а на 7 към този момент е първенец.

Фабиана, която е първокласничка, признава пред света, че е гениална. Тя  няма желание да се отхвърля от шаха и желае да стане популярен първенец. Въпреки че играта ѝ носи развлечение, тя тренира настойчиво – два пъти на ден по 2 -3 часа:

В началото господин Тонков ме караше да играя с най-слабите. Бях начинаеща. После, след един-два месеца, започнах и да играя и с по-силни и някой да ги удрям, а от някои – да изгубвам. Според мен, Бог ме е дарил с моята дарба. Според мен, Той е популярен!

Родителите пък настояват, че не ѝ дават крила, а по-скоро, че не ги режат. Николай показа:

Да, гледаме някакъв тласък да ѝ дадем,  само че в това време се стараем по-скоро самочувствието ѝда е с покритие, а не без покритие, което е неприятния вариант 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР